جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی در اتاق عمل توسط بی هوشی یا بی حسی موضعی انجام می شود. چیزی که این روش را از سایر روش های جراحی بینی متمایز می کند، این است که در جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس، آندوسکوپ فقط قسمتی از بینی و سینوس را که ملتهب است جراحی می کند و تنها دهانه سینوس گشادتر خواهد شد.
در این جراحی به بافت های سالم صدمه ای وارد نخواهد شد و بدون ایجاد هیچگونه برشی بر روی پوست، آندوسکوپ وارد بینی بیمار می شود و پزشک جراح می تواند به تمام سینوس ها از جمله سینوس های پشانی، زیر قاعده جمجمه ، ناحیه فک و دور چشم دسترسی پیدا کند. جراح بینی بسته به نوع بیماری و ناحیه عفونت از بهترین لنز استفاده خواهد کرد و درمان را آغاز می نماید.
سینوس چیست؟
برای آشنایی بیشتر با آندوسکوپی سینوس باید ابتدا بدانیم سینوس چیست؟ التهاب عفونی که با سر درد ، فشار روی چشم ها و بینی و گونه همراه است را سینوس یا سینوزیت می نامند. سینوزیت دو دسته است: سینوزیت حاد و سینوزیت مزمن.
- طول درمان سینوزیت حاد 4 تا 6 هفته می باشد که با مصرف آنتی بیوتیک درمان می شود. اغلب، عواملی چون عفونت ویروسی یا باکتریایی ، آلودگی هوا و آلرژی باعث مبتلا شدن به سینوزیت حاد خواهد شد.
- در سینوزیت مزمن قارچ و باکتری عامل زمینه ساز این بیماری هستند. درمان سینوزیت مزمن حداقل 1 تا 2 ماه طول می کشد و با مصرف آنتی بیوتیک و اسپری درمان می شود.
لازم به ذکر است در این جراحی هیچگونه برشی روی صورت یا دهان ایجاد نخواهد شد.
علائم سینوزیت
- عطسه
- گرفتگی بینی
- آب ریزش بینی
- چشمان اشک آلود
لازم به ذکر می باشد از مهم ترین نشانه های سینوزیت ، معاینه توسط پزشک می باشد؛ برای تشخیص نوع سینوزیت سیتی اسکن انجام خواهد شد ولی چنانچه سینوزیت فرد درمان نشود از روش آندوسکوپی بینی و سینوس برای تشخیص آن استفاده می کنند. با این روش نیز می توانید سینوزیت خود را درمان کنید.
نحوه انجام آندوسکوپی سینوس
دکتر فرید عطار، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در کرج، در خصوص نحوه آندوسکوپی بینی این گونه توضیح می دهند که این نوع جراحی، به صورت سرپایی بوده و به وسیله یک آندوسکوپ و دوربینی که به آن متصل است صورت می پذیرد. با این نوع جراحی امکان مشاهده بافت سینوس ها فراهم خواهد شد. این عمل روشی ایمن و تاثییر گذار در از بین بردن عوامل مسدود کننده سینوس ها می باشد.
در این روش از ابزار های مخصوصی برای صاف کردن تیغه میانی و کاهش سایز شاخک ها در صورت نیاز استفاده می شود. در این نوع عمل بر روی بینی هیچ گونه برشی ایجاد نخواهد شد و تنها از طریق سوراخ های بینی صورت می گیرد. به همین خاطر مدت زمان بستری در بیمارستان و طول دروه نقاهت بسیار کوتاه می باشد.
کاندیدای مناسب برای آندوسکوپی سینوس
- بیمارانی که مشکلات مرتبط با سینوس و بینی شان با سایر روش های درمان بر طرف نشده است، این نوع جراحی می تواند برایشان مناسب باشد.
- اشخاصی که راه عبور مایعات در سینوس هایشان تنگ یا مسدود شده است و اغلب به عفونت های شدید دچار می شوند.
- بیمارانی که در آناتومی سینوس و بینی خود دارای اختلال هستند و به همین خاطر به اختلالات تنفسی دچار هستد.
- این افراد به طور معمول می توانند تحت عمل جراحی آندوسکوپی قرار بگیرند. چرا که در این جراحی حفره خروجی سینوس ها بزرگ خواهد شد.
- افرادی که به التهاب یا تورم در داخل سینوس ها مبتلا هستند .
مزایای آندوسکوپی سینوس و بینی
از جمله نکات مثبت جراحی آندوسکوپی سینوس می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بدون خونریزی
- درد، تورم و کبودی بسیار کم
- بدون نیاز به بیهوشی
- کم تهاجمی
- به صورت سرپایی انجام می شود
- بدون نیاز به ایجاد برش در داخل یا بر روی بینی
- دوره نقاهت بسیار کم
عوارض جراحی آندوسکوپی سینوس
در پی این جراحی ممکن است عوارض بسیار کم و گذرای به وجود بیاید که شامل خونریزی و عوارض ناشی از دارو های بیهوشی می باشد. نکته بسیار پر اهمیت این است که سینوس ها در نزدیکی حفره های چشم و دقیقا در قسمت پایینی مغز قرار دارند به همین علت جراح باید از مهارت و تجربه بسیار بالایی در این رابطه برخوردار باشد.
مراقبت های پیش از جراحی آندوسکوپی بینی
طبق توصیه دکتر فرید عطار ، افراد پیش از انجام آندوسکوپی سینوس ، باید یک سری دستورالعمل ها را رعایت نمایند که در ذیل ، به مهم ترین آن ها اشاره شده است.
- دقت در مصرف به موقع و منظم داروهای تجویز شده توسط پزشک ، دارای اهمیت به سزایی می باشد و به هیچ عنوان نباید در این باره ، سهل انگاری کرد.
- استعمال دخانیات و همچنین ، مصرف الکل پیش از جراحی می تواند موجب بروز اختلال در روند عمل، شود ؛ به همین علت ، بیماران باید از مدتی قبل از انجام جراحی از مصرف این موارد خودداری کنند.
- طبق توصیه پزشک ، پیش از جراحی آندوسکوپی ، باید از مصرف داروهایی که موجب بروز اختلال در انعقاد خون می شوند ، اجتناب شود ؛ چرا که ممکن است ، احتمال بروز خونریزی در حین عمل را افزایش دهد.
- فرد ملزم است قبل از جراحی آندوسکوپی سینوس در کرج ، پزشک خود را از تمامی سوابق بیماری های قبلی و فعلی ، داروهای مصرفی و همچنین حساسیت های دارویی خود مطلع سازد.
- حضور متخصص ریه ، برای افرادی که علاوه بر پولیپ بینی ، به آسم هم مبتلا هستند، در روند بهبودی کمک می کند.
- گاهی ممکن است جراح برای کاهش التهاب های داخل بینی افراد داروهایی همچون آنتی بیوتیک و یا استروئیدی تجویز کند که حتما باید قبل از عمل مصرف کنید.
دوران نقاهت جراحی آندوسکوپی سینوس
دوران نقاهت این عمل ، طولانی نمی باشد ؛ به طوری که افراد پس از گذشت مدت زمان بسیار کوتاه ، می توانند به سرکار بازگشته و به انجام امور روزانه خود بپردازند ؛ البته لازم به ذکر است ، چگونه سپری کردن این دوران ، از اهمیت به سزایی برخوردار می باشد ؛ زیرا عدم انجام توصیه های پزشک ، می تواند منجر به بروز عواقب جبران ناپذیر گردد ؛ بنابراین ، به هیچ عنوان در رعایت دستورالعمل هایی که پزشک به شما توصیه کرده ، سهل انگاری نکنید.
مراقبت های بعد از آندوسکوپی سینوس
- بعد از جراحی بیمار هامن روز مرخص خواهد شد و در صورتی که احساس درد و کمی خونریزی داشته باشید، دارو های مسکن برای شما تجویز خواهد شد.
- بعد از گذشت حدود 5 الی 6 روز، نوبت به آن رسیده که بعد از برداشتن بانداژ هایی بعد از جراحی توسط جراح قرار داده شده بود ، میزان خونریزی فرد بررسی شود.
- لازم به ذکر می باشد گاهی ممکن است بانداژ تا یک هفته برداشته نشود. در صورتی ک بانداژ آلوده نشده باشد، تعویض بانداژ ایرادی ندارد.
- توجه داشته باشید که بعد از انجام آندوسکوپی سینوس ، از غذاهای نرم و مایعات استفاده کنید؛ همچنین از خودرن غذاهای سفت و سخت خودداری کنید. خوردن غذاهای سفت ممکن است به بافت و بخیه های داخل بینی فشار وارد کند و منجر به خون ریزی شود. لازم به ذکر می باشد خوردن نمک و خوراکی های شور موجب افزایش التهاب و فشار خون در افراد خواهد شد، بنابراین تا جای ممکن مصرف سدیم را در رژیم غذایی خود به حداقل برسانید.
سایر مراقبت های بعد از آندوسکوپی سینوس
- بینی به دلیل اینکه تنها عضو برجسته صورت می باشد ، مراقبت و جلوگیری از وارد شدن ضربه به آن مشکل است؛ به همین دلیل تا دو هفته بعد از این عمل ، از انجام فعالیت های ورزشی و روزانه اجتناب کنید. انجام فعالیت های ورزشی علاوه بر افزایش احتمال ضربه وارد شدن به بینی ، موجب افزایش ضربان قلب و در نتیجه بیشتر شدن فشار خون فرد می شود. بنابراین تا بهبودی کامل و بعد از اتمام دوره نقاهت از انجام این فعالیت ها پرهیز نمایید.
- گاهی افراد بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس به دلیل تراکم های بینی دچار سر درد های خفیفی می شوند به همین دلیل اغلب پزشکان داروهای مسکن را تجویز می کنند. همچنین به منظور جلوگیری از بروز عفونت ، آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد.
- توجه داشته باشید استفاده از آنتی بیوتیک ها به مدت یک هفته الزامیست و حتما باید استفاده شود.
- سرم شستشو نیز با هدف جلوگیری از ابتلا به عفونت و تسکین درد تجویز خواهد شد.
سوالات متداول
آیا جایگزینی برای عمل آندوسکوپی سینوس وجود دارد؟
ممکن است برخی ها زمانی که ویدیو های مربوط به درمان سینوس ها یا همان عمل جراحی آندوسکوپی بینی را مشاهده می کنند از این پروسه بترسند و برای درمان مشکلات خود به دنبال روشی دیگر به جز این فرایند باشند. در ابن رابطه باید بگویم که برای کمک به برطرف کردن عفونت ها در مراحل ابتدایی بیماری ، همواره پزشک برای درمان ابتدا آنتی بیوتیک تجویز می کند. در صورتی که سینوزیت به وجود آمده بر اثر آلرژی باشد ، فرد با دوری کردن از محرک های آلرژیک یا استفاده از اسپری های استروئیدی بینی و آنتی هیستامین ها می تواند آن ها را برطرف کرده و از شر آن ها خلاص شود. اما در صورتی که مصرف این نوع دارو ها و دوری کردن از محرک ها کمکی به درمان و از بین رفتن این عارضه نکند ، تنها راه درمانی موثر انجام عمل جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی می باشد.
آیا عمل آندوسکوپی بینی درد ناک است؟
اولین و مهم ترین بحثی که در این زمینه به وجود می آید احساس درد می باشد. ترس از بروز احساس درد می تواند باعث شود برخی از افراد از درمان خود قافل شوند یا هرگز به دنبال درمان مشکلات خود نباشند. باید در این رابطه بگویم به دلیل بسته شدن و کیپ شدن بینی بعد از عمل تا چندین هفته بعد از درمان احساس درد خواهید داشت که میزان آن بستگی به آستانه تحمل درد شما دارد. در برخی از افراد ممکن است درد به وجود آمده بسیار کم باشد و برخی از آنان از درد زیاد آن شکایت کنند. به طور کل جراح و متخصص گوش و حلق و بینی مجرب برای کنترل و کاهش درد دارو های مسکنی را تجویز می کند که بیمار وظیفه دارد تا آن ها را در زمان درست مصرف کند. در صورتی که بعد از انجام آندوسکوپی سینوس و بینی به سردرد های شدید و طاقت فرسای دچار شدید لازم است تا وضعیت خود را به پزشک معالجتان اطلاع دهید.
بعد از جراحی سینوزیت دمیدن در بینی مشکلی ندارد؟
خارج شدن مایعات و مخاط آغشته به خون تا دو هفته بعد از انجام این فرایند امری طبیعی بوده و برای تمیز کردن آن شما قادر هستند تا از اسپری های آب نمک ، پماد و قطره های مخصوص استفاده کنید. به طور کلی جراحان و متخصصان جراحی های درمانی بینی توصیه می کنند تا شما تا زمان بهبودی کامل خود از فین کردن ، دمیدن در بینی و دیگر موارد این چنینی تا چندین هفته بعد از عمل آندوسکوپی بینی خودداری کنید.
آیا بعد از عمل آندوسکوپی سینوس باید از محل کار مرخصی دریافت کنیم؟
بعد از انجام این پروسه درمانی بهتر است به مدت یک هفته در منزل بمانید ، استراحت کنید و نکات مراقبتی را انجام دهید. بعد از گذشت 10 الی 14 روز قادر هستید تا فعالیت های روزمره خود را از سر بگیرید و به محل کار خود بازگردید.
هزینه عمل آندوسکوپی بینی و سینوس در کرج
به عزیزانی که تمایل به اطلاع از هزینه جراحی آندوسکوپی سینوس دارند ، توصیه می شود به پزشک مراجعه کرده و تحت معاینه قرار گیرند ؛ ایشان پس از انجام بررسی های مورد نیاز هزینه قطعی عمل را اعلام خواهند کرد.