پولیپ بینی؛ توده ای نرم و غیر سرطانی است که موجب انسداد مسیر تنفس در بینی یا سینوس ها می شود. این توده فرمی بیضی شکل داشته و به شکل خوشه دیده می شود. پولیپ بینی میتواند بر اثر التهاب مزمن، عفونت مکرر، آسم ، آلرژی، حساسیت دارویی یا اختلالات ایمنی رخ دهد. اغلب پولیپ های کوچک دارای علائم خاصی نمی باشند، اما در صورت بزرگ بودن، موجب بروز مشکلات تنفسی خواهند شد.
معمولا پوليپ بينی در بزرگسالان شایع تر از کودکان می باشد؛ در بیشتر مواقع پوليپ ها با مصرف دارو کوچک یا از بین می روند، اما گاهی تنها راه حل موجود برای برداشتن این توده غیر سرطانی، جراحی است.
در ادامه مقاله، هرآنچه لازم است درباره پولیپ بینی و روش های درمان و جراحی آن بدانید را توضیح داده ایم…
نکاتی درباره پولیپ بینی
- پولیپ ها، نوعی بیماری مزمن هستند.
- این توده بر اثر التهاب حفره بینی و سینوس ها پدید می آید.
- در واقع پوليپ بيني، غیر سرطانی می باشد.
- پوليپ بینی نرم، متورم و کیسه مانند است.
- افراد مبتلا به پوليپ بينی، بیشتر در معرض ابتلا به بیماری هایی ؛ چون آسم و حساسیت به آسپرین می باشند.
- در برخی مواقع پوليپ بينی ، موجب بروز مشکلات جدی چون مننژیت می شود.
- ممکن است حتی بعد از درمان موفق هم، پولیپ ها باز گردند.
علائم پولیپ بینی
همانطور که گفته شد، پوليپ بيني کوچک دارای علامت خاصی نیست و فرد مبتلا ممکن است ، اصلاً متوجه این توده نشود ؛ اما پولیپ های بزرگ دارای علائم زیر می باشند :
- آبریزش بینی
- گرفتگی مداوم
- خرناس کشیدن
- فقدان حس چشایی
- آبریزش از عقب بینی
- درد صورت یا سر درد
- درد در دندان های فک بالا
- کاهش یا عدم وجود حس بویایی
- احساس فشار به روی پیشانی و صورت
از کجا بدانیم پوليپ بيني داریم ؟
همانطور که می دانید بینی، عضو بسیار حساسی است که کوچکترین مشکل در آن، منجر به بروز اختلال در عملکرد تنفس می شود. پوليپ بينی نیز یکی از مشکل سازترین اختلالات بینی بوده است که با علائم و نشانه های بسیاری همراه است که یکی از بارزترین آن ها، مشکلات تنفسی است.
در بخش علائم پوليپ بينی، به طور کامل در رابطه با نشانه های آن توضیح داده شده است. با مطالعه آن، می توانید به اطلاعات بیشتری دست یابید.
پولیپ بینی در چه زمانی به وجود می آید؟
پولیپ بینی می تواند در هر سن و سالی برای تمامی افراد به وجود بیاید. اما بیشتر در بزرگسالان و افراد میانسال شایع می باشد. پولیپ ممکن است در هر کجا از سینوس ها و مجرای تنفسی ایجاد شود اما اغلب در سینوس های نزدیک چشم، بینی و استخوان گونه ظاهر می شود.
دلایل به وجود آمدن پولیپ بیني
متاسفانه تا به امروز پزشکان و متخصصان گوش و حلق و بینی نتوانسته اند دلیل خاصی برای به وجود آمدن پولیپ بیني مشخص کنند. در کل می توانیم اینگونه برداشت کنیم که التهاب مداوم یا مزمن بینی می تواند باعث ایجاد تورم در پوشش داخلی سوراخ های بینی شود. پولیپ ها معمولاً بر روی هر دو سوراخ بینی تاثیر می گذارد و به تدریج بزرگ تر شده و باعث مسدود شدن مجرای تنفسی می شوند.
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک به منظور درمان پوليپ بينی
در صورتی که علائم ذکر شده بیش از سه روز طول کشید ، حتما به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید ؛ توجه داشته باشید ، علائم بیماری سینوزیت مزمن و پوليپ بينی شباهت بسیاری به علائم بیماری سرماخوردگی دارد ؛ در صورت داشتن علائم زیر فورا به پزشک مراجعه نمایید.
- مشکل جدی در تنفس
- وخامت و بدتر شدن ناگهانی علائم
- دو بینی ، کاهش دید یا توانایی محدود در حرکت چشم ها
- ورم شدید اطراف چشم
- سر درد شدید همراه با تب بالا یا ناتوانی در خم کردن سر به جلو
درمان پولیپ بینی با دارو
در زمانی که در بدن خود شاهده به وجود آمدن علائم پوليپ بيني بودید حتما سریعا به یک پزشک مجرب مراجعه کنید. پزشک پس از معاینه ابتدا برای کوچک کردن پولیپ ها دارو های مانند قطره های استروئیدی بینی تجویز می کند.
این دارو ها علاوه بر اینکه باعث کوچک شدن پولیپ ها می شوند موجب باز شدن گرفتگی بینی نیز خواهند شد. برای این که تاثیر دارو های تجویز شده را مشاهده کنید باید یک الی دو هفته صبر کنید. در صورتی که پوليپ بيني از بین نرفت یا کوچک تر نشد باید از روش درمانی دیگر استفاده کنید.
جراحی پولیپ بینی [در کرج]
در صورتی که بعد از دارو درمانی پوليپ بيني برطرف نشود ، به کمک جراحی آندوسکوپی سینوس پوليپ بيني درمان خواهد شد.
این جراحی از راه سوراخ های بینی با استفاده از بی حسی های موضعی یا بیهوشی عمومی با توجه به تعداد پولیپ ها، اندازه آن ها، محل قرارگیری و شرایط جسمی خود بیمار انجام می گیرید. در این نوع جراحی از ابزار های گوناگون استفاده می شود.
همانطور که گفته شد ؛ آخرین راه درمان پوليپ بينی ، انجام عمل جراحی آندوسکوپی می باشد ؛ بسیاری از افراد ، با پیشنهاد انجام جراحی توسط پزشک دچار استرس و نگرانی می شوند ؛ در صورتی که عمل جراحی پولیپ بینی ، هیچ گونه نگرانی ندارد ؛ چرا که این جراحی ، به صورت سرپایی بوده و پزشک بسیار ساده و راحت پولیپ را از بینی ، خارج می کند.
لازم به ذکر است ؛ رعایت مراقبت های قبل و بعد از عمل پوليپ بينی ، به روند صحیح جراحی و تسریع در بهبودی کمک می کند ؛ بنابراین ، به هیچ عنوان در این باره سهل انگاری نکنید.
عوارض پولیپ بینی
پولیپ های کوچک ممکن است عوارض بسیار جدی و شدیدی را برای افراد به وجود نیاورد. اما پولیپ های بزرگ و گروهی می توانند عوارض شدیدی را با خود به همراه داشته باشند. زیرا این نوع پولیپ ها جریان هوای طبیعی و راه تخلیه مایع را مسدود می کند. در نتیجه باعث ایجاد التهابات طولانی مدت در فرد می شوند. عوارض احتمالی که پولیپ های بزرگ و گروهی ممکن است برای افراد به وجود آورند عبارت اند از:
- آپنه انسدادی خواب یا وقفه تنفسی
در این وضعیت تنفس افراد در خواب بسیار کم عمق یا حتی متوقف می شود. این اتفاق ممکن است در طول شب چندین بار رخ دهد. علاوه بر آن ممکن است جریان اکسیژن خود را نیز کاهش دهد و باعث بهم ریختن ریتم ضربان قلب شود.
- تشدید بیماری آسم
سینوزیت مزمن و پولیپ می تواند باعث تشدید بیماری آسم در افراد شود.
- عفونت های سینوسی
پولیپ بینی می تواند باعث مبتلا شدن افراد به عفونت های سینوسی شوند که در اغلب موارد این نوع بیماری عود می کند.
- ایجاد تغییر در ساختار صورت
گاهی اوقات ممکن است ساختار صورت تغییر کند و منجر به ایجاد دوگانگی در دید شود یا ممکن است چشم ها از حالت طبیعی خود خارج شده و بزرگ تر شوند.
هزینه جراحی پوليپ بينی [در کرج]
هزینه جراحی پوليپ بینی توسط پزشک ، پس از انجام معاینات و بررسی های مورد نیاز انجام می گیرد ؛ بنابراین ، در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در این باره ، به پزشک مراجعه نمایید.
آیا هزینه جراحی پولیپ بینی توسط بیمه پرداخت می شود؟
از آنجایی که جراحی پولیپ بينی در دسته عمل های درمانی ، قرار می گیرد ؛ شرکت های بیمه ، کل یا بخشی از هزینه آن را متقبل می شوند.