بعضی از افرادی که جراحی بینی را انجام دادهاند ممکن است پس از جراحی برای مدتی دچار تغییراتی در حس بویایی شوند. اما خبر خوب این است که تغییر حس بویایی و یا از دست دادن حس بویایی پس از جراحی بینی در اغلب موارد موقتی بوده و پس از چند هفته میتوانید حس بویایی خود را به طور کامل به دست بیاورید.
در ادامهی این مقاله توضیحاتی در مورد تغییر حس بویایی، علت از دست دادن حس بویایی، مدت زمانی که ممکن است حس بویایی خود را از دست بدهید و راهکارهایی جهت بازگشت حس بویایی پس از جراحی بینی خواهیم داشت.
حس بویایی بعد از عمل بینی تغییر میکند؟
تعداد کمی از افرادی که جراحی بینی انجام دادهاند در چند هفتهی اول پس از جراحی ممکن است دچار کاهش حس بویایی و یا از دست دادن بویایی شوند. این موضوع امری عادی بوده و جای نگرانی ندارد. در واقع بلافاصله پس از اینکه به منزل بازگشتید ممکن است حس کنید بوهای آشنا را حس نمیکنید و یا طعم غذای دلخواه خود را متوجه نمیشوید. با توجه به اینکه بخش عمدهی درکی که ما از طعم غذاها داریم با حس بویایی ما در ارتباط است بنابراین از دست دادن حس بویایی در حس چشایی ما نیز تاثیر منفی خواهد داشت.
از دست دادن حس بویایی ممکن است برای چند هفته ادامه داشته باشد اما به تدریج باز میگردد. در صورتی که حس بویایی شما چند هفته پس از جراحی بازنگشت باید به پزشک خود مراجعه نمائید. در موارد اندک شماری به دلیل آسیبهایی که حین جراحی به اعصاب بویایی وارد میشود ممکن است بیماران حس بویایی خود را برای همیشه از دست داده باشند.
علت از دست دادن حس بویایی بعد از عمل بینی
حس بویایی و چشایی به عنوان حواس شیمیایی شناخته میشوند. بینی دارای رشتههای ظریفی است که در یک عصب حسی به نام عصب بویایی قرار دارند. این عصب دارای نورونهای تخصصی است که برای تشخیص بو طراحی شدهاند. زمانی که مولکولهای بو از طریق هوایی که تنفس میکنیم به نورونهای گیرندهی بو میرسند باعث تحریک حس بویایی میشود.
با توجه به اینکه مجاری بینی پس از جراحی دچار التهاب میشوند، جریان هوایی که به داخل بینی راه مییابد کاهش پیدا میکند. به دلیل اینکه راههای هوایی بینی دچار گرفتگی شدهاند مولکولهای بو نمیتوانند به گیرندههایی که در انتهای عصب بویایی قرار دارند برسند و به همین دلیل فرآیند تشخیص بو با اختلال مواجه میشود.
این حالت تقریباُ مشابه زمانی است که دچار سرماخوردگی و یا آنفولانزا شدهاید و نمیتوانید بو و طعم برخی از غذاها را حس کنید.
بویایی تا چند روز بعد از عمل برمیگردد؟
تورم پس از جراحی بینی به تدریج از بین میرود و با کم شدن تورم میتوانید حس بویایی خود را به دست بیاورید و مانند گذشته درک کاملی از بوها و مزهی غذاها داشته باشید.
به طور معمول 3 تا 6 هفته طول میکشد تا حس بویایی پس از جراحی بازگردد. اکثر افراد پس از گذشت چند هفته، حس بویایی خود را به صورت کامل به دست میآورند.
از دست دادن بویایی برای همیشه پس از جراحی بینی یک نتیجهی بعید است که تعداد انگشت شماری از بیماران ممکن است با آن مواجه شوند.
در صورتی که بعد از گذشت 6 هفته همچنان نمیتوانید بوها را حس کنید باید به جهت معاینه به جراح خود مراجعه نمائيد.
آیا احساس بوی بدن در بینی بعد از عمل طبیعی است؟
بله، احساس بوی بد در بینی پس از یک عمل جراحی بینی ممکن است رخ دهد. این امر به دلیل تغییراتی است که در سیستم بویایی بدن ایجاد میشود پس از عمل. مثلاً پس از جراحی بینی، بخشهایی از بینی ممکن است مسدود شده و این میتواند به تغییر در ادراک بوی و حتی احساس بوی ناخوشایند منجر شود. این تغییرات ممکن است موقتی یا دائمی باشند و بسته به نوع عمل، شرایط فردی، و روند بهبودی، میتوانند متفاوت باشند. برای بیشتر افراد، این تجربه آزاردهنده است، اما در اغلب موارد، با گذشت زمان و بهبود وضعیت بعد از عمل، این مشکل تا حدودی برطرف میشود. در صورتی که تغییرات موجب نگرانی یا مشکلات جدی شود، از پزشک جراح خود کمک بگیرید.
راهکارهایی برای بازگشت حس بویایی
با انجام برخی از راهکارهای ساده میتوانید حس بویایی خود را در مدت زمان کمتری بازگردانید. برخی از این اقدامات عبارتند از:
- مصرف آب و سایر مایعات را افزایش دهید.
- از انجام ورزشها و یا فعالیتهایی که احتمال ضربه به بینی وجود دارد اجتناب ورزید.
- از کمپرس آب سرد جهت کاهش تورم و التهاب بینی استفاده نمائید.
نتیجه گیری
از دست دادن حس بویایی پس از جراحی بینی عارضهای است که در برخی از بیماران به صورت موقت رخ میدهد و پس از چند هفته با کاهش تورم و بدون نیاز به درمان خاصی به صورت خود به خود برطرف میشود.
در موارد نادر به دلیل خطاهایی که در حین جراحی پیش میآید ممکن است آسیبهای دائمی به بینی وارد شود. جهت کاهش احتمال بروز این خطاها لازم است تا در انتخاب جراح خود نهایت دقت را داشته باشید. با اینکه معمولاً جراحی بینی برای افزایش زیبایی بینی انجام میشود اما هدف اصلی این است که هیچ گونه اختلالی در عملکردهای اصلی مانند تنفس و یا حس بویایی ایجاد نشود.